Webwinkel Keurmerk
Selecteer een pagina

Het nieuwe “normaal” reizen met OV

 

Bij iedereen is het inmiddels bekend dat de hygiënemaatregelen erg belangrijk zijn om covid-19 tegen te gaan. Dit betekent dat we regelmatig onze handen moeten wassen/desinfecteren en 1,5 meter afstand van elkaar moeten houden. Daarnaast is het verstandig om mondkapjes te gebruiken als je de deur uitgaat. Vooral als je symptomen hebt zoals hoesten en/of niezen. Dit is echter niet verplicht, maar het zorgt er wel voor dat je andere niet kunt besmetten. Dit is ook voornamelijk de reden waarom het, sinds 1  juni 2020, verplicht is om mondkapjes te dragen als je met het openbaar vervoer reist. 

 

Ben je iemand die vaak gebruik maakt van het OV? Dan heb je waarschijnlijk al wel gemerkt dat de gezichtsmaskers in alle verschillende soorten kleuren, patronen, vormen en materialen. Je zult je dan wel afvragen welk gezichtsmasker nu het beste is? Hoe vaak en hoe lang je zo’n gezichtsmasker kunt dragen? En hoe kun je het op de juiste manier dragen? Gelukkig hebben we alle antwoorden op deze vragen!

Wegwerp mondkpajes vs. katoenen mondkapjes

We krijgen veel de vraag of wegwerp mondkapjes beter zijn dan stoffe mondkapjes. Speciaal voor jullie zijn we hier wat dieper in gaan duiken!

Het Baptist Medical Center heeft onderzocht welk materiaal het beste werkt om virussen en bacteriën te blokkeren. Dit was het resultaat wat eruit kwam:

Ze kwamen erachter dat de effectiviteit van de maskers, per materiaal, sterk varieerde. De beste zelfgemaakte masker bereikten een filtratie van 79% ten opzichte van chirurgische maskers (62% tot 65%) en N95 maskers (97%). Andere zelfgemaakte maskers die getest waren presteerden aanzienlijk slechter, met slechts een filtratie van 1%. Het blijkt dus dat de masker die het hoogst scoorde gemaakt was van hoogwaardig, zwaargewicht quilter katoen en het had de draaddichtheid van 180. Een dubbellaags masker met een eenvoudige katoenen buitenlaag en een binnenlaag van flanel presteerde ook goed.  De mondmaskers die het slechts presteerde waren gemaakt van lichtgewicht katoen. 

Niet alle stoffen zijn dus geschikt voor een mondkapje. Er zal dus rekening gehouden moeten worden met de kwaliteit van de stof en de filtratiesnelheid van een masker. Verder zijn er ook andere factoren waar je misschien wel rekening mee wilt houden. We hebben daarom een lijstje gemaakt met de voor en nadelen van chirurgische maskers en stoffen maskers.

 

 Voor- en nadelen wegerp mondkapjes

Voordelen
  • Verminderd het risico om anderen te besmetten
  • Prijs per stuk is lager
  • Verzekerde effectiviteit

 

Nadelen
  • Genereert meer afval
  • Niet heel high fashion

Voor- en nadelen katoenen mondkapjes

Voordelen
  • Verminderd het risico om andere te besmetten
  • Duurzaam (herbruikbaar)
  • Meer kleur en materiaal alternatieven
  • Eenmalige investering

 

Nadelen
  • Afhankelijk welke stof je gebruikt is er geen garantie dat je ander niet kan besmetten
  • Hoger prijs per stuk

Wat gebeurd er als je geen mondkapje draagt?

Ten eerste, als je tijdens het reizen geen gebruik maakt van een mondkapje vergroot je de kans om jezelf en andere te besmetten. Daarnaast kun je ook nog eens een boete riskeren van 95 euro. Bij meerdere overtredingen kan het boetebedrag zelfs oplopen tot 350 euro. Dat wordt dan een dure reis.  De politie doet dan ook periodieke controles in treinen en bussen om er zeker van te zijn dat iedereen zich aan deze regel houdt. 

 

Loop dus niet het risico om een boete te krijgen en schaf snel een mondkapje aan!

 

Last but not least a friendly reminder!

Iedereen pakt langzaam weer zijn/haar leven op. Mensen gaan weer naar het werk toe, winkels en horeca gaan open en de normale dienstregeling van het openbaar vervoer is weer in gang gezet. Het blijft echter belangrijk dat we nog steeds op onze hoede blijven. Het virus is namelijk nog steeds niet helemaal weg. Probeer dus zoveel mogelijk de 1,5 meter afstand aan te houden, was regelmatig je handen en draag een mondkapje.

 

We hopen dat deze informatie nuttig is geweest. Blijf op de hoogte, blijf beschermd, blijf veilig!